Peace Poster Contest SCHOOLJAAR 2019-2020:
aantal deelnemende scholen uitgebreid tot 10!

400 KINDEREN TEKENEN VOOR VREDE

Peace Poster Contest 2019 / 2020

Wat is dat: de Lions Peace Poster Contest?

Het gaat om een tekenwedstrijd voor kinderen die dit jaar voor de 32e keer wereldwijd wordt georganiseerd door Lions Clubs International. De gedachte is dat honderdduizenden kinderen met hetzelfde thema rond het begrip Vrede bezig zijn. Het thema voor dit jaar is Reis van Vrede (Journey of Peace)

Deelname staat open voor kinderen van 10 tot 13 jaar. Honderdduizenden kinderen geven in de vorm van een poster uiting aan hun gevoelens over vrede en verdraagzaamheid. Achter elke tekening zit een bijzonder kind met haar of zijn ervaringen. Het is heel ontroerend om te zien wat hen beweegt.

De aftrap voor de tekenwedstrijd is dit jaar gegeven door theaterfabriek Gekko met de voorstelling Kras|kerf. Daarin vertelt de Syrische vluchteling Haidar Habash op een aangrijpende manier over zijn vlucht vanuit Syrië naar West-Europa en uiteindelijk naar Nederland. Hier heeft hij hier weer een veilig en vredig bestaan kunnen opbouwen.

Een van de doeleinden van Lions Clubs International is het tot stand brengen en in stand houden van een geest van begrip tussen de volkeren van de wereld. Dit is ook de missie van de VN. Vandaar dat prijsuitreiking plaatsvindt op de Lions-VN Dag in maart volgend jaar.

Een deskundige jury, bestaande uit twee kunstenaars, Dinie Wikkerink en Ed Boelaarts, wethouder Hans ter Lindert en kinderburgemeester Rosanne Lohuis, beiden van de gemeente Aalten, beoordeelt de inzendingen en kiest de winnende posters (een van elke deelnemende school). Deze gaan naar de districtsjurering waar deze dan meedingen in de landelijke jurering. De Nederlandse winnaar wordt ingezonden voor de internationale wedstrijd van de Lions Clubs International in de Verenigde Staten.

In het werkgebied van de Lionsclub Wisch ‘De Hamalandse Marken’- grofweg de gemeenten Bronckhorst, Aalten en Oude IJsselstreek - nemen tien basisscholen deel aan het project met in totaal bijna 400 leerlingen. Het gaat dit jaar om:

De Bontebrugschool                      Silvolde

Basisschool St. Liborius                Dinxperlo

OBS DE Wegwijzer                        Dinxperlo

IKC De Bosmark                             Dinxperlo

Basisschool Dynamiek                  Terborg

SCCSSCHL 3.0                               Zelhem

Basisschool De Hoeksteen          Gendringen

Basisschool De Oersprong           Ulft

Basisschool De Höve                    De Heurne

Basisschool De Borckeshof         Breedenbroek

Planning voor schooljaar 2019-2020

• De aftrap vindt plaats op woensdag 18 en donderdag 19  september met de voorstelling KRAS|kerf van Theater Fabriek Gekkoo.
  • Tekenen
    In de Vredesweek ontwerpen de leerlingen hun Vredesposter.

• Expositie in het Kulturhus in Dinxperlo
    In de week volgend op de Vredesweek worden in de scholen, door de kinderen, leerkrachten en ouders uit alle tekeningen twee nominaties gekozen, die meedingen naar de eerste prijs. In totaal zijn er 24 genomineerde tekeningen, die vervolgens van 7 tot 16 oktober geëxposeerd worden in de het Kulturhus in Dinxperlo.

• Stemmen voor de publlieksprijs
    Gedurende anderhalve week hebben belangstellenden via internet en bezoekers van het Kulturhus in Dinxperlo - hiertoe o.a. opgeroepen door de lokale pers - de gelegenheid om van de 24 nominaties de winnaar te kiezen. Deze poster wint de Publieksprijs. Stemmen voor deze prijs is ook mogelijk via de website van de Lionsclub.
    Klik HIER om te stemmen.

• Officiële jurering en uitslag
    Tegelijkertijd komt op 14 oktober een jury, bestaande uit de kinderburgemeester van de gemeente Aalten, een wethouder en twee beeldend kunstenaars bijeen, die op basis van strenge criteria uit de genomineerde tekeningen, de winnaar per school kiest. De Bekendmaking is op vrijdag 18 oktober in het Kulturhus in Dinxperlo. De 12 winnaars worden door Lionsclub Wisch ‘De Hamalandse Marken’ ingezonden voor de verkiezing van de mooiste Vredesposter van Zone 110BZ van de Lionsorganisatie in Nederland, De ‘Zonewinnaar’ gaat vervolgens door naar de Districtsverkiezing en - bij winst - verder naar de Landelijke verkiezing en tenslotte gaat de winnaar uit Nederland naar de verkiezing Wereldwijd.