PLAN VOOR HET NIEUWE SCHOOLJAAR 2019-2020:
aantal deelnemende scholen uitgebreid tot 10!

Zo was het in het nu lopende schooljaar:

ZES BASISSCHOLEN DEDEN MEE MET INTERNATIONALE TEKENWEDSTRIJD

Peace Poster Contest 2018-2019

Wat is dat: de Lions Peace Poster Contest?

Het gaat om een tekenwedstrijd voor kinderen die dit jaar voor de 31e keer wereldwijd wordt georganiseerd door Lions Clubs International en de gedachte is dat honderdduizenden kinderen met hetzelfde thema rond het begrip Vrede bezig zijn. Het thema voor dit jaar is Aardig zijn helpt (Kindness matters)

Deelname staat open voor kinderen die op 15 november 2017, 11,12 of 13 jaar oud zijn. Honderdduizenden kinderen geven in de vorm van een poster uiting aan hun gevoelens over Vrede. Achter elke tekening zit een bijzonder kind met haar of zijn ervaringen. Het is heel ontroerend om te zien wat hen beweegt.

Een van de doeleinden van Lions Clubs International is het tot stand brengen en in stand houden van een geest van begrip tussen de volkeren van de wereld. Dit is ook de missie van de VN. Vandaar dat prijsuitreiking plaatsvindt op de  Lions-VN Dag in maart.

 

Een deskundige jury beoordeelt de inzendingen en de winnende poster gaat naar de districtsjurering waar deze dan zal meedingen in de landelijke jurering. De Nederlandse winnaar wordt ingezonden voor de internationale wedstrijd van de Lions Clubs International in de Verenigde Staten.

Na de zomer, in de Vredesweek (dit jaar, de week van 15 t/m 23 september), begint het posterfestijn. Die week vormt als het ware een inspiratiebron voor onze deelnemende jongeren om creatief, in kleur uiting te geven aan het thema van dit jaar. Het gaat hierbij om kinderen van groep 7 en 8 van de basisscholen en van de brugklassen, maar ook om leeftijdsgenoten die bijv. lid zijn van een vereniging.

 

In het werkgebied van de Lionsclub Wisch ‘De Hamalandse Marken’- grofweg de gemeenten Bronckhorst, Aalten en Oude IJsselstreek - nemen zes basisscholen deel aan het project met in totaal zo’n 200 leerlingen. Het gaat dit jaar om:

De Bosmark Dinxperlo
De Woelwaters Ulft
De Oersprong Ulft
De Bontebrug Silvolde
Meander Varsseveld
Meander Heelweg

 

Planning voor schooljaar 2018-2019

 • Gezamenlijke aftrap
  De gezamenlijke aftrap vindt plaats op woensdag 12 september 2018 van 12.30-13.30 in de Laurentiuskerk in Varsseveld op waarbij alle leerlingen aanwezig zijn.
  Hier wordt het thema van de wedstrijd ingeleid met een verhaal van de heer Joop Levy, een Joodse overlevende van de Tweede Wereldoorlog uit Varsseveld. Bovendien vertellen twee Syrische vluchtelingen over hun ervaringen met oorlog en vrede.
   
 • Tekenen
  In de Vredesweek ontwerpen de leerlingen hun Vredesposter.
   
 • Expositie in de DRU Cultuurfabriek
  In de week volgend op de Vredesweek worden in de scholen, door de kinderen, leerkrachten en ouders uit alle tekeningen twee nominaties gekozen, die meedingen naar de eerste prijs. In totaal zijn er dus 12 genomineerde tekeningen, die vervolgens van 24 september tot 5 oktober geëxposeerd worden in de DRU Cultuurfabriek in Ulft.
   
 • Stemmen voor de publlieksprijs
  Gedurende een week hebben belangstellenden via internet en bezoekers van de DRU Cultuurfabriek - hiertoe o.a. opgeroepen door de lokale pers - de gelegenheid om van de zes nominaties een winnaar te kiezen. Deze poster wint de Publieksprijs. Stemmen voor deze prijs is ook mogelijk via de website van de Lionsclub (www.wisch.lions.nl/projecten).
   
 • Officiële jurering en uitslag
  Tegelijkertijd komt op 2 oktober een jury, bestaande uit een van de burgemeesters, een wethouder en twee beeldend kunstenaars bijeen, die op basis van strenge criteria uit de genomineerde tekeningen, de winnaar per school kiest. Deze zes winnaars worden door Lionsclub Wisch ‘De Hamalandse Marken’ ingezonden voor de verkiezing van de mooiste Vredesposter van Zone 110BZ van de Lionsorganisatie in Nederland.
  De ‘Zonewinnaar’ gaat vervolgens door naar de Districtsverkiezing en - bij winst - verder naar de Landelijke verkiezing en tenslotte gaat de winnaar uit Nederland naar de verkiezing Wereldwijd.
   

  Uitslag van Vredesposterwedstrijd bekend gemaakt

  Op vrijdag 5 oktober werden in Innovatiecentrum ICER in Ulft de winnaars van de Lions International Peace Poster Contest bekend gemaakt.

  Per school werden hiervan twee posters genomineerd voor de eerste prijs. Een vakjury, bestaande uit de kunstenaars Emeke Buitelaar en Rietje Brouwer, wethouder van de gemeente Aalten Hans te Lindert en juryvoorzitter Otwin van Dijk, burgemeester van de gemeente Oude IJsselstreek beoordeelden de 12 nominaties en koos per school de winnaar. Tijdens de bijeenkomst werden de juryrapporten voorgelezen en de winnaars bekend gemaakt:

  De Bontebrug, Silvolde

  Rens van Tuijl

  IKC Meeander, Varsseveld

  Chantal Vet

  de Woelwaters, Ulft

  JaylaRuesink

  De Bosmark, Dinxperlo

  Boet Bulsink

  IKC Meeander, Heelweg

  Vera Ooijman

  De Oersprong, Ulft

  Indy Liebrand

  Publieksprijs

  Rens van Tuijl

   

  Wijnand Rigter, een van de organiserende Lions van Lionsclub Wisch ‘de Hamalandse Marken’ over de wedstrijd: “Dat de wedstrijd iets doet met de kinderen werd wel duidelijk toen enkele winnaars die op het podium werden geroepen voor de uitreiking van de prijs van de spanning spontaan in huilen uitbarstten. Ontroerend om te zien. En wat zéker heel bijzonder was dat één van de winnaars, die allemaal met een paar genodigden een bezoek mogen gaan brengen aan het Vredespaleis in Den Haag, zei dat ze in ieder geval haar mede genomineerde, die dus tweede werd, zou vragen om met haar mee te gaan naar Den Haag. Zo zie je, het thema van de wedstrijd “Aardig zijn helpt” (“Kindnessmatters”) werd direct in de praktijk gebracht.”

  De zes winnende posters gaan door naar de landelijke verkiezing. De winnaar daarvan gaat naar de internationale verkiezing in Amerika. De wereldwijde winnaar wordt medio volgend jaar bekend gemaakt en maakt een trip naar New York.
                               
 • Zes winnaars naar Vredespaleis
  De 6 winnaars van de Scholenverkiezing gaan met hun ouders en leerkrachten, samen met een aantal Lions, op bezoek in het Vredespaleis in Den Haag

   
 • Herinnering
  Voor álle deelnemende tekenaars is er uiteraard een herinnering aan hun deelname aan deze Peace Poster Contest